Zonne-energie, PV-systemen en optimizers: dit moet je weten over zonnepanelen!

Meer en meer Nederlandse huishoudens stappen over op groenere manieren van leven door plantaardig te eten, tweedehands kleding te kopen of hun huis op grote schaal te verduurzamen. Eén van de meest voorkomende aspecten van deze duurzame aanpak is het installeren van zonnepanelen Amersfoort om zo groene stroom op te wekken. Deze stroom is echter in de eerste instantie onbruikbaar, doordat de gelijkstroom niet geschikt is om huishoudelijke apparaten mee aan de praat te krijgen. Daarbij komt dat schaduw van omgelegen woningen of bomen het rendement van zonnepanelen kan verlagen, waardoor aanvullende optimizers noodzakelijk zijn voor winstmaximalisatie. Al met al bestaat een PV-systeem daarom uit meer dan alleen zonnepanelen, dus wat moet je nu precies weten over zonnepanelen?

De onderdelen van een PV-systeem

Een PV-systeem behelst naast zonnepanelen ook een omvormer en optimizers. De omvormer zal de onbruikbare gelijkstroom namelijk veranderen in geschikte wisselstroom, zodat je de apparaten in huis gewoon kunt blijven gebruiken zoals je gewend bent. De installatie kan daarnaast echter een domper worden, als er sprake is van schaduwwerking op de dakpannen. Zonnepanelen staan er namelijk bekend om dat de prestaties van het geheel gelijk staat aan het slechts presterende zonnepaneel. Als één zonnepaneel dus bedekt wordt door schaduw, kan dit grote gevolgen hebben voor de opwekking van zonne-energie. Gelukkig zijn er optimizers ontwikkeld, die ervoor zorgen dat de prestaties van de andere zonnepanelen niet zullen lijden onder de zwakke prestaties van het door schaduw bedekte zonnepaneel.

Het kostenplaatje van zonnepanelen

Afhankelijk van het aantal onderdelen, de kwaliteit van het PV-systeem en de keuze voor een type zonnepaneel, zal er een zonnepanelen kopen prijs tot stand komen. Zou jij je dus graag laten informeren over het kostenplaatje met betrekking tot de installatie van zonnepanelen op het dak van jouw woning? Aarzel dan geen moment om contact op te nemen met Zonneprofijt!