white and gray thermostat at 19 5

Zijn warmtepompen de toekomst?

Klimaatverandering is niet langer een probleem voor de toekomst. Klimaatverandering speelt nu!  Gelukkig komen er steeds meer innovatieve en duurzame oplossingen beschikbaar. Een van deze oplossingen is de warmtepomp. In deze blog verdiepen wij ons in de wereld van de warmtepompen?  Wat maakt ze zo innovatief en milieuvriendelijk en vormen zij echt dé toekomst van verwarmen en koelen? En als je een warmtepomp overweegt, waar moet je dan rekening mee houden en hoe regel je het verder?

Waarom zou ik een warmtepomp aanschaffen?

Een warmtepomp is een hele investering, maar wat levert het je uiteindelijk op? Vijf redenen om een warmtepomp aan te schaffen:

  1.       Lagere energiekosten: warmtepompen zijn zeer energie-efficiënt en kunnen wel tot vier keer zoveel warmte leveren als de elektriciteit die ze verbruiken. Dit zal een aanzienlijke besparing op je energierekening opleveren.
  2.       Milieuvriendelijk: een warmtepomp gebruikt elektriciteit om warmte te verplaatsen. Omdat een warmtepomp geen gas verbrandt, komen er geen schadelijke stoffen vrij en wordt de CO2 uitstoot drastisch verminderd. Een milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen of koelen.
  3.       Consistent comfort: warmtepompen kunnen niet alleen verwarmen, maar ook koelen en zijn in staat om de binnentemperatuur nauwkeurig en gelijkmatig te regelen. Lekker comfortabel.
  4.       Onderhoudsvriendelijk: warmtepompen hebben over het algemeen een lange levensduur en vergen weinig onderhoud. Dit scheelt een hoop ergernis en komt de terugverdientijd van jouw investering ten goede.
  5.       Subsidiemogelijkheden: de Nederlandse overheid stimuleert het gebruik van warmtepompen, daartoe heeft zij subsidieregelingen in het leven geroepen. De subsidie voor een warmtepomp dekt gemiddeld 30% van de kosten voor de warmtepomp én de installatie ervan. Deze subsidieregeling verlaagt de drempel om een warmtepomp aan te schaffen.

 

Hoe bepaal ik de keuze voor een warmtepomp?

Warmtepompen heb je in verschillende soorten en maten. In grote lijnen kun je twee verschillende soorten onderscheiden:

  1.       De hybride warmtepomp: deze manier van verwarmen bestaat uit twee delen, een warmtepomp gecombineerd met een CV-ketel. Het grootste deel van de tijd wordt de woning verwarmd of gekoeld op basis van elektriciteit, maar bij echt lage temperaturen springt de CV-ketel bij voor de verwarming. Een hybride warmtepomp is een goede keuze als je wil profiteren van de efficiëntie van een warmtepomp, zonder volledig afhankelijk te zijn van elektriciteit. Een hybride pomp wordt vaak gekozen voor bestaande woningen die nog aangesloten zijn op het gasnet.
  2.       De volledig elektrische warmtepomp: dit is een verwarmingssysteem dat volledig elektrisch werkt en warmte uit de buitenlucht haalt om een ruimte te verwarmen. Dit type is de enige optie voor woningen die nieuw gebouwd moeten worden.

 

Wat kost een warmtepomp en wat levert het op?

Een warmtepomp vraagt een aanzienlijke investering. Hoeveel deze bedraagt, hangt af van de woonsituatie.

Voor het voorbeeld gaan we uit van een bestaande woning, welke nog is aangesloten op het gasnet. De keuze is uitgevallen voor een hybride warmtepomp.

  •         Een hybride warmtepomp kost gemiddeld tussen de € 4.500 en € 6.000, inclusief btw en installatie en na teruggave van de subsidie.
  •         Ben je ook toe aan een nieuwe CV-ketel, dan komt daar nog zo’n € 2.000 bij.
  •         Een warmtepomp gebruikt elektriciteit als energiebron. Als je deze elektriciteit met zonnepanelen wil opwekken, heb je doorgaans voldoende aan 5 tot 7 zonnepanelen. Een systeem met 6 zonnepanelen kost gemiddeld tussen de € 3.500 en € 4.500. Dit is inclusief montage en na de btw teruggave.

Opgeteld kom je in dit voorbeeld tot een investering van ongeveer € 11.000. Met een warmtepomp en zonnepanelen bespaar je aanzienlijk op jouw energierekening. Dit maakt dat je jouw investering in ongeveer 7 jaar terugverdient.

Bovenstaand voorbeeld geeft enige indicatie. Laat je bij de keuze vooral goed adviseren door een erkend installateur.

 

Wat is de levertijd voor een warmtepomp?

Tot voor kort (2022) bedroeg de levertijd van een warmtepomp ongeveer 9 tot 12 maanden. Door de corona pandemie ontstond een flink tekort aan chips. Het tekort aan chips en de toegenomen vraag naar warmtepompen zorgden voor lange wachttijden. Inmiddels lopen de wachttijden terug. De voorraden zijn hersteld en er worden meer installateurs opgeleid. Het gaat dus de goede kant op, maar houd nog wel rekening met 3 tot 6 maanden.

 

Wat is belangrijk bij de keuze van een installateur?

Een blogartikel is vrij algemeen. Het geeft je de nodige informatie die jou kan helpen bij de besluitvorming. Het geeft je een indicatie van de investering die je kunt verwachten. Wil je de volgende stap zetten, dan is het raadzaam om met een adviseur/installateur om tafel te gaan. Een goede adviseur maakt, samen met jou, een keuze uit de vele verschillende warmtepompen in Hoogeveen.

Zodra je een warmtepomp hebt geïnstalleerd, draag je per direct jouw steentje bij aan een beter milieu. Maar de keuze voor een warmtepomp die het beste bij jouw situatie past is vooral bepalend voor de uiteindelijke terugverdientijd van jouw investering. Ook belangrijk.

Let bij de keuze van een installateur ook op hun servicebeleid. Een warmtepomp verkopen is natuurlijk leuk, maar een goede installateur laat je bij vragen of problemen niet in de kou staan?