Wat is de beste dakbedekking?

Dakbedekking uitzoeken is niet de eenvoudigste taak. Er zijn ontzettend veel keuzes met verschillende voor- en nadelen. We benoemen de meest voorkomende dakbedekking, de voor- en nadelen en prijzen.

 

Dakbedekking voor een plat dak

De meest voorkomende dakbedekkingen voor een plat dak zijn EPDM en bitumen. EPDM dakbedekking is een rubbersoort die bijna geen nadelen heeft. Het is makkelijk aan te brengen en erg sterk. EPDM is niet gevoelig voor zon en heeft daarom minimale slijtage. EPDM gaat gemiddeld zo’n 30 – 50 jaar mee en kost ongeveer € 60 – € 80 per m2.

Bitumen is tegenwoordig haast ouderwets en minder milieu vriendelijk. Bitumen wordt in verschillende lagen aangebracht en benodigd daarom enige expertise met installeren. Bitumen heeft een hoge kleefkracht en beschermd daarom goed teken lekkages. Bitumen heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen Uv-stralen. Een erg groot nadeel is dat bitumen erg brandbaar is. Ook heeft bitumen een veel kortere levensduur, namelijk maar 20 – 40 jaar. Het kost ongeveer € 40 – €60 per m2.

 

Dakbedekking voor een schuin dak

De meest voorkomende dakbedekkingen voor een schuin dak zijn dakpannen, riet, dakplaten en zink.

Dakpannen zijn de meest veel voorkomende soort dakbedekking. Er is veel keus in soort dakpannen en uitstraling. Dakpannen zijn snel te leggen als je de techniek eenmaal onder de knie hebt.

Dakpannen zijn eenvoudig in onderhoud, als er een aantal beschadigd zijn kan je eenvoudig enkele pannen vervangen. Een groot nadeel van dakpannen zijn dat ze bij hevige wind van het dak kunnen waaien. Dakpannen gaan gemiddeld 30 – 50 jaar mee en kosten € 30 – € 60 per m2.

Rieten daken waren vroeger erg populair.

Tegenwoordig in de nieuwbouw minder, maar op de oudere huizen zie je de dakbedekking nog volop. Rieten daken zijn erg flexibel en daarom geschikt voor huizen die niet overal rechte muren hebben of rondingen. Een rieten dak bedekken is niet de eenvoudigste taak, een specialist inhuren is wel aan te raden. Een groot nadeel van riet is dat het meer brandgevaar met zich meebrengt. Daarnaast is een rieten dak een stuk duurder, namelijk € 70 – € 95 per m2. Een rieten dak gaat gemiddeld 30-35 jaar mee.

Dakplaten zijn erg eenvoudig te plaatsen en niet duur. Ze worden daarom ook steeds populairder. Dakplaten zijn in veel verschillende soorten materialen en uitstralingen te krijgen. Er zit vaak voor iedereen wel wat passends tussen. Tegenwoordig heb je zelfs dakpanplaten, dit zijn dakplaten met de look van dakpannen. Dakplaten kosten ongeveer € 20 – € 60 per m2. Ze gaan gemiddeld 20 – 50 jaar mee.

Een zinken dakbedekking is erg duurzaam en flexibel. Zink is daarom net als riet erg geschikt

voor huizen met niet overal rechte muren en rondingen. Zink is wel redelijk prijzig, gemiddeld € 90 -€ 110 per m2. Maar zink gaat wel veel langer mee, gemiddeld 70 – 100 jaar.

Welke dakbedekking is nou het beste?

Voor een plat dak is EPDM een erg geschikte dakbedekking. Het is eenvoudig aan te leggen, duurzaam en erg sterk. EPDM gaat relatief lang mee, het is iets duurder dan bitumen dakbedekking maar de levensduur trekt dat weer recht. Voor een schuin dak is dit niet heel eenvoudig te beantwoorden. Bij een ouder huis met lastigere hoeken en rondingen raden we riet of zink aan.

Riet heeft een klassieke uitstraling maar is duur ten opzichte van de levensduur. Een zinken uitstraling is niet voor iedereen maar de prijs-kwaliteitsverhouding ligt hoog. Voor een nieuwer huis zijn zowel dakpannen als dakplaten een goede keus, afhankelijk van je budget.

 

Wil je graag kundig advies? De ervaren dakdekkers van Dakbeheer Kieskeurig in Rotterdam kunnen je voorzien van een uitstekend advies!