Top 5 problemen met zonnepanelen en mogelijke oplossingen

De overstap naar zonne-energie kan een slimme zet zijn voor het milieu en voor je portemonnee, maar net als bij elk technologisch systeem kunnen er problemen optreden. Van defecte panelen tot verouderde omvormers, er zijn enkele uitdagingen die kunnen opduiken bij het gebruik van zonnepanelen. In deze top 5 bespreken we de meest voorkomende problemen en mogelijke oplossingen om je zonne-energiesysteem op volle capaciteit te laten werken.

Hoe weet ik of er een zonnepaneel kapot is?

Je kan bepalen of er een zonnepaneel kapot is door gebruik te maken van een elektroluminescentie camera. Dit wordt uiteraard door een expert uitgevoerd. De vakman zal stroom door de eventuele kapotte paneel lopen en op die manier wordt er bepaald of een zonnepaneel kapot is.

Hoe vaak gaat een zonnepaneel kapot?

Hoewel zonnepanelen ontworpen zijn om minstens 25 jaar mee te gaan, bestaat er nog steeds een kans dat ze kapot gaan, bijvoorbeeld door hotspots op de zonnecellen of barsten. Het is moeilijk te zeggen hoe vaak zonnepanelen kapot gaan.

Wat als 1 zonnepaneel kapot is?

Als één paneel kapot is moet die zo snel mogelijk vervangen worden, want het kan de energieproductie van het systeem minimaliseren. In het algemeen heeft één defecte zonnepaneel geen invloed op de rest van de panelen. Moderne panelen zijn individueel geschakeld en elk paneel werkt onafhankelijk van de ander.

1. Mijn omvormen is stuk

De omvormer zorgt ervoor dat de geproduceerde energie (DC gelijkstroom) omgevormd wordt in wisselstroom (AC). Het gevolg van een kapotte omvormer is dat je de energie niet kan gebruiken in je woning. Omvormers gaan 7 à 15 jaar mee, dat wil zeggen dat deze minstens één keer verandert moet worden aangezien zonnepanelen 25 jaar mee gaan.

Er zijn twee oplossingen voor een kapotte omvormer. Ofwel laat je het repareren als het mogelijk is en als dat niet kan moet je de omvormer vervangen. Dit kost tussen 500 en 2000 euro. Hoe beter de kwaliteit, hoe beter de kans dat de omvormer langer mee gaat. Neem geen risico’s door voor de goedkoopste oplossing te gaan, op die manier bespaar je aanvullende kosten.

2. Zonnepanelen hebben last van vochtproblemen

EVA-folie wordt gebruikt voor zonnepanelen. Het staat voor Ethylene-vinyl acetate. EVA-folie kan bruin of geel worden bij het slecht onderhouden van zonnepanelen of bij een slechte kwaliteit van EVA.

Wanneer de EVA-folie beschadigd is, kan dit leiden tot vocht in het paneel. Dit kan vervolgens resulteren in oxidatie en andere problemen zoals interne corrosie. Installateurs moeten daarom altijd ervoor zorgen dat de panelen lucht- en waterdicht zijn.

De oplossing voor vocht in je zonnepaneel in beide scenario’s, is om ze te vervangen. Verzeker je dat de nieuwe panelen een hoge kwaliteit EVA-folie bedragen. Werk steeds met betrouwbare ondernemingen.

3. Er ontstaat een lek is het zonnepaneel

De stroom die door het zonnepaneel wordt geproduceerd, wordt via kabels getransporteerd naar de omvormer. Het kan gebeuren dat er lek ontstaat in je zonnepaneel. Daarom is het belangrijk om sterk genoeg kabels te hebben en ook dubbel geïsoleerde panelen. Is dat niet het geval? Dan ontstaat er een lek. Het gevolg hiervan is dat er een vermindering aan rendement van je zonnepaneel ontstaat. Vaak wordt dit door de metalen frame van de panelen veroorzaakt.

Een oplossing hiervoor is om het montageframe te laten aanpassen door een betrouwbare installateur.

4. Problemen met elektrische bedrading bij zonnepanelen

Na verloop van tijd is het normaal dat de elektrische bedrading gevoelig wordt voor allerlei problemen. Een volledig defect of oude elektrische bedrading kan leiden tot corrosie, losse verbindingen en oxidatie. Bovendien kunnen ongenodigde gasten zoals ratten het dak beschadigen door aan de bedrading te bijten. Dit kan voor ernstige problemen veroorzaken en in het ergste geval kan dit leiden tot brand op het dak. Pak dit zo snel mogelijk aan.

Om dit te voorkomen is het best om je elektronische systeem regelmatig te laten controleren. Als je toch zou denken dat er iets mis is met je elektronische systeem, neem dan snel contact op met een erkende elektricien.

5. Problemen met het dak

In het algemeen kan je zonnepanelen op de meeste daken installeren. Sommige daken zijn special gemaakt voor blootstelling aan de zon en zonnepanelen kunnen hierop gemakkelijker geïnstalleerd worden.

Zonnepaneelinstallatie kan uitdagend zijn bij het installeren van panelen op schuine daken en schilddaken. Maar geen paniek, dit betekent niet dat je op dit soort daken geen zonnepanelen kan installeren.

Neem best contact op met een ervaren installateur als je een schuin dak of een schilddak heb. De vakman zal de impact op de energieproductie bepalen en het dak controleren. De uitdagingen die tijdens de installatie kunnen optreden zullen ook op een rijtje gezet worden.

Meer advies en info nodig?

Heb je meer advies of extra info nodig? Via onderstaande offerteformulier kan je gratis en vrijblijvend offertes van verschillende adviseurs en/of installateurs in jouw regio vergelijken. Het is belangrijk om een expert in te schakelen als je vermoedt dat er iets mis is met je zonnepanelen.