Hoe onderhoud ik mijn aluminium kozijnen? Lees het hier!

Heb je aluminium kozijnen aangeschaft en ben je benieuwd hoe je ze moet onderhouden? Of ben je gewoon benieuwd naar het onderhoud wat nodig is voor aluminium kozijnen? In dit blog vertellen we wat je precies allemaal moet doen. Lees dus gauw verder!

Aluminium kozijnen hebben weinig onderhoud nodig. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ze zo mooi mogelijk te houden.

Schoonmaken

Schoonmaken is één van deze dingen. Afhankelijk van waar je woont, moet je de kozijnen 2 tot 4 keer per jaar schoonmaken. Woon je in een landelijke omgeving? Dan volstaat twee keer per jaar. Voor een stedelijke omgeving wordt 4 keer per jaar aangeraden. Maar hoe moet je de kozijnen dan schoonmaken?

Schoonmaken in stappen

Ten eerste is het belangrijk om de kozijnen schoon te spoelen met lauw water. Hiermee verwijder je het stof en zand.

Begin vervolgens met het schoonmaken en gebruik hiervoor een sopje. Gebruik voor dit sopje mild schoonmaakmiddel en een zachte doek. Gebruik geen harde sponzen of heftig schoonmaakmiddel. Dit kan je kozijnen beschadigen en dat is natuurlijk zonde!

De laatste stap is het behandelen van de kozijnen. Dit kun je doen met een speciale aluminiumwas. Dit voorkomt dat het vuil zich in de toekomst op je kozijn hecht. Het vermakkelijkt daarmee ook gelijk je volgende schoonmaakbeurten. Een aanrader dus!

Wat kun je nog meer doen?

Tijdens het schoonmaken kun je een aantal onderhoudstaken uitvoeren ter preventie. Kijk even of je scharnieren schoon zijn en of ze nog goed lopen. Je kunt ze eenvoudig reinigen en smeren zodat ze weer beter lopen. Ook kun je ze goed afstellen. Het rubber kun je invetten met speciaal rubbervet. Hierdoor blijft dit ook mooi soepel.

Het schoonmaken, invetten en afstellen zijn eigenlijk de enige onderhoudstaken die je aan een aluminium kozijn hebt! Dat valt dus reuze mee en dit maakt ook dat aluminium kozijnen steeds populairder worden!


Bron: HEPRO