Hoe moet je zonnepanelen plaatsen?

In principe is het mogelijk overal zonnepanelen te plaatsen. Het beste is echter om zij op het zuiden te richten. Het maakt verder niet uit hoe u die plaats. Zuid zuidoost is goed en zuid zuidwest ook. Voor een schuin dak is een helling van ongeveer 36 graden ideaal. Voor een plat dak zodanig dat de panelen de hele dag de zon kunnen opvangen met als resultaat een hoog rendement. U kunt de panelen ook tegen de gevel plaatsen. Dat gaat met een speciale constructie en ook daar is in de regel geen bouwvergunning voor nodig. Hulp nodig? Een zonnepanelen installateur in Assen of een van de andere regio’s in Drenthe kan hierin een adviserende rol spelen.

  • Belangrijk bij het plaatsen: Zorg dat de zonnepanelen niet worden afgeschermd door bomen. Deze afscherming zal het rendement zeker negatief beïnvloeden.
  • Ook stevig bevestigen: Want dat is belangrijk wat de wind betreft. Het kan soms erg hard waaien met alle nare gevolgen van dien. Om schade te voorkomen door de wind, wordt vaak een railsysteem gebruikt of speciale elementen waardoor de panelen altijd op hun plaats blijven.
  • Koeling: Het beste rendement ligt rond de 25 graden maar wanneer de zon flink schijnt kan de temperatuur van de panelen oplopen tot wel 65 graden. Daarom moeten ze worden gekoeld. U moet er daarom voor zorgen dat er voldoende afstand tussen de panelen is en ook voldoende afstand tussen het dak en de zonnepanelen. Hierdoor ontstaat er een luchtstroom die zorgt voor de afkoeling.

Liever zelf zonnepanelen bouwen?

Zonnepanelen zijn als volgt opgebouwd. De achterzijde van een zonnepaneel is van glas en daarop zitten de zonnecellen. Deze zonnecellen zitten aan elkaar vast en aan een elektrakabel gekoppeld. Daarover komt ook weer glas en beide platen worden luchtdicht afgesloten. Om het zonnepaneel gaat een `U` profiel, gemaakt van aluminium.

  • Het onderdeel glas: Een goede soort glas is glas gebruikt in de glastuinbouw. Dit glas is bijzonder sterk en kan makkelijk een stevige hagelbui verdragen. Een andere soort glas is solarglas.
  • Zonnecellen: Dat zijn de duurste onderdelen van een zonnepaneel. U kunt op internet zoeken naar de geschikte zonnecellen.
  • Het lijmen van de zonnecellen op het glas: Zorg ervoor dat u kit koopt die speciaal bedoeld is om de zonnecellen te lijmen. Let hierbij op de temperatuur, de panelen moeten zeker 100 graden Celsius kunnen verdragen dus ook de lijm.
  • Elektradraad bij zelfbouw: In de handel is draad beschikbaar.
  • Omvormer: Een omvormer zet de gelijkspanning die vrijkomt om in wisselspanning.


Tip!:
Zorg voor voldoende ventilatie tussen het dak en de panelen en rondom de omvormer. Bij te weinig ventilatie kunnen zij te veel opwarmen en daardoor minder efficiënt gaan werken