Energiezuinige boerderij door zonnepanelen

De agrarische sector kent een enorme CO2-uitstoot en moet de aankomende jaren flink verduurzamen om aan wet- en regelgeving te kunnen voldoen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien het verduurzamen van je boerderij geen eenvoudige klus is; zeker niet wanneer je niet over de juiste kennis en ervaring beschikt om zo’n project onder handen te nemen. Desondanks biedt een energiezuinige boerderijen veel voordelen, waar het reduceren van energiekosten er één van is. Daarbij komt dat boerderijen een aantrekkelijk gebouw zijn om zonnepanelen op te installeren, vanwege de grote oppervlakte waarop de zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Het is echter wel van belang om inzicht te hebben in de verschillende soorten zonnepanelen, zodat je hierin een doordachte keuze kan maken. Wves legt het je daarom graag uit en helpt je bij de realisatie van deze duurzame boerderij.

Het verschil tussen mono- en polykristallijne zonnepanelen

Zonnepanelen, die ook wel PV-systemen worden genoemd, lijken op het eerste gezicht allemaal hetzelfde. Wie zich echter verder verdiept in zonnepanelen voor bedrijf, zal er al snel achter komen dat dit niet klopt. Eén van de bekendste verschillen zit hem namelijk in de hoeveelheid kristallen waaruit het zonnepaneel bestaat. Een monokristallijn zonnepaneel is namelijk uit één geheel, waardoor het een hoog rendement kent. Het polykristallijne zonnepaneel daarentegen wordt gevormd door meerdere stukjes monokristallijn zonnepaneel en is daardoor minder effectief. Daar staat wel tegenover dat het zonnepaneel goedkoper is, wat het geschikt maakt voor de installatie van een grote hoeveelheid zonnepanelen. Dit zal doorgaans het geval zijn bij de installatie van zonnepanelen op de daken van boerderijen, omdat deze van grote afmeting zijn.

PV-systemen kopen

Zou jij ook graag zonnepanelen op het dak van jouw boerderij geplaatst willen hebben om bij te dragen aan energiezuinigheid? Neem dan een kijkje op de website van Wves voor meer informatie!