Een energielabel aanvragen, hoe gaat dat in zijn werking?

Iedereen die zijn woning gaat verkopen, verhuren of opleveren heeft een energielabel nodig. Een voorlopig energielabel is in dit geval niet voldoende, je hebt een officieel en definitief energielabel nodig. Een officieel energielabel wat geregistreerd is bij het RVO is verplicht en als je hier niet aan voldoet, kun je een fikse boete of juridische problemen krijgen. Het is dus belangrijk om bij deze plannen zo snel mogelijk een energielabel aan te vragen. Doe dit wel bij een erkende instantie zodat je zeker weet dat je een geregistreerd energielabel hebt en dat je niet te veel betaalt.

Waar kun je het beste een energielabel aanvragen

Je kunt het beste een energielabel aanvragen bij een onafhankelijk duurzaam adviesbureau, zoals DuraPlus. Het voordeel van het aanvragen bij een dergelijk deskundig bureau is dat je zeker weet dat je energielabel aan de eisen voldoet en dat je niet te veel betaalt. DuraPlus hanteert bijvoorbeeld een transparante all-in prijs. Je kunt vrijblijvend een offerte aanvragen en de prijs die hiervoor staat is ook daadwerkelijk de prijs die je betaalt. Geen kleine lettertjes en dus ook geen onaangename financiële verrassingen achteraf. Daarbij weet je zeker dat je label officieel is aangemeld. DuraPlus heeft namelijk een eigen certificatiekeurmerk, namelijk DuraCheck. Vraag hier een energielabel aan

Erkende energie-adviseur

Op dit moment mag in Nederland iedereen zich nog energie-adviseur noemen, maar niet iedereen mag een energielabel legaliseren. DuraPlus heeft alle kwalificaties en certificeringen in huis om een betrouwbaar energielabel op te stellen en te registreren bij het RVO. Ook andere zelfstandige energieadviseurs en bedrijven kunnen hiervoor de diensten van DuraPlus inschakelen. DuraPlus staat voor service en deskundigheid en is volledig op de hoogte van de nieuwste eisen, rekenmethodes en normen op dit gebied. Het is dus een verantwoorde keuze om bij DuraPlus een energielabel aan te vragen. Natuurlijk kun je ook eerst een vrijblijvende offerte aanvragen.

Wanneer energielabel aanvragen

Als je een woning gaat verkopen, verhuren of opleveren dan ben je in de meeste gevallen verplicht om een officieel energielabel te hebben. Toch kan het in andere gevallen ook handig zijn om een energielabel aan te vragen.

Hieronder een aantal voorbeelden waarom het zinvol is om een energielabel aan te vragen:

*Met een energielabel krijgen eigenaren en huurders inzicht in de energieprestaties van een gebouw. Het geeft aan hoe energie-efficiënt het gebouw is en hoeveel energie het naar verwachting zal verbruiken. Dit kan helpen bij het nemen van beslissingen met betrekking tot energiebesparing en duurzaamheid.

*Een gunstig energielabel kan een positieve invloed hebben op de waarde van de woning of het gebouw en kan zorgen dat het pand sneller wordt verkocht. Een gunstig energielabel geeft namelijk aan dat de woning of het bedrijfspand energiezuiniger is en dus lagere energiekosten heeft.

*Een energielabel geeft inzicht in de eventueel toe te passen maatregelen om de energie-efficiëntie van een gebouw te verbeteren. Dit maakt het voor eigenaren makkelijker om te beslissen welke investeringen ze kunnen doen om energie te besparen.

*Zeker in deze tijd is duurzaamheid en milieubewustzijn erg belangrijk. Een gunstig energielabel kan dus zeker ook bijdragen aan het imago van een woning, gebouw of een bedrijf. Een pand met een goed energielabel heeft al snel een milieubewuste uitstraling.

*Door een energielabel krijgt men ook een beter inzicht hoe men het comfort van de woning of het pand kan verbeteren en de energiekosten omlaag gebracht kunnen worden.

Duurzaamheid verbeteren

Genoeg redenen dus om voor een energielabel te kiezen. Natuurlijk is het ook mogelijk om een duurzaamheidsscan te doen of een maatwerkadvies te vragen om de duurzaamheid van de woning of het pand te checken en te verbeteren. In beide gevallen kan DuraPlus ook in deze diensten voorzien. Ook voor een BENG berekening kun je bij DuraPlus terecht. Neem gewoon eens vrijblijvend contact met Dura+ op als je vragen hebt over de duurzaamheid van jouw woning of bedrijfspand.