De voor- en nadelen van een zwarte steigerbuis

Een zwarte steigerbuis kan voor verschillende projecten gebruikt worden. Steigerbuizen zijn een handig middel om voor een relatief lage prijs constructies te bouwen. In de jaren 30 werden steigerbuizen al gebruikt voor het bouwen van constructies. Ze waren het populairst in de landbouw en in de industrie. Tegenwoordig worden de steigerbuizen voor veel meer doeleinden gebruikt. De zwarte steigerbuis geeft het metaal een stoere en chique uitstraling terwijl het ook een extra laagje bescherming biedt door de coating. Hier zul je de voor- en nadelen te weten komen van het gebruiken van steigerbuizen.

Zwarte steigerbuis gebruiken

Een zwarte steigerbuis kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Waar de buis voor gebruikt wordt kan per materiaal verschillen. Een steigerbuis kan voorkomen in staal en aluminium. Meestal wordt er gebruik gemaakt van staal doordat het sterker is waardoor het langer mee kan gaan. Een steigerbuis gemaakt van staal is dus bedoeld voor constructies die langdurig moeten blijven staan. Staal is een sterk materiaal dat zware gewichten kan weerstaan waardoor het perfect is voor grote constructies. Voor buiten kunnen stalen steigerbuizen gebruikt worden voor bijvoorbeeld hekwerken. Deze moeten voor een lange tijd blijven staan en het is belangrijk dat ze stevig genoeg zijn om zwaardere krachten tegen te kunnen houden. Voor binnen kan er gedacht worden aan bijvoorbeeld werkbanken en kasten. Ook hierbij is het belangrijk dat ze stevig genoeg zijn zodat het zwaardere gewichten kan weerstaan. De zwarte kleur maakt een steigerbuis perfect voor in een woning doordat het een stoere uitstraling geeft aan het interieur. 

Zwart en aluminium combineren

Een zwarte steigerbuis van aluminium kan voor constructies gebruikt worden die tijdelijk zijn of licht van gewicht moeten zijn. Aluminium is een lichte metaalsoort die ook erg stevig is. De stevigheid van aluminium is echter lager dan staal. Hierdoor kan aluminium niet gebruikt worden voor constructies die langdurig moeten blijven staan en veel gewicht aan moeten kunnen. Een steigerbuis van aluminium is te gebruiken voor bijvoorbeeld tijdelijke constructies buiten als een DJ booth of een beurskraampje. Doordat aluminium licht is, kan het makkelijk meegenomen worden om in elkaar te zetten. Ook kun je denken aan bijvoorbeeld spandoeken voor reclames. Voor het gebruik binnen kun je denken aan bijvoorbeeld een kapstok of een frame voor een tent in de tuin.

Steigerbuis vormen

Een zwarte steigerbuis kan voorkomen in twee vormen. De eerste en meest gebruikte vorm is de ronde vorm. Een ronde vorm maakt het meest efficiënt gebruik van het materiaal. De omtrek van het materiaal zorgt voor het grootst mogelijke oppervlak. De andere vorm dat gebruikt kan worden is een vierkante vorm. Een vierkante vorm is steviger dan een ronde vorm. Het kan meer gewicht aan dan de ronde zwarte steigerbuizen. Echter moet er hiervoor veel meer materiaal gebruikt worden om een vierkante steigerbuis te produceren. Hoewel een vierkante steigerbuis veel sterker is, zal een ronde zwarte steigerbuis toch vaker gebruikt worden omdat het goedkoper geproduceerd kan worden. De lagere kosten tellen vaak zwaarder mee dan de extra stevigheid die je ontvangt bij een vierkante vorm.